На терен са 2195 специалисти и педагогически съветници - над 50% покритие на училищата Нови

...
На терен са 2195 специалисти и педагогически съветници - над 50% покритие на училищата Нови
Коментари Харесай

Над 11% от учениците с психично разстройство

На терен са 2195 специалисти и педагогически съветници - над 50% покритие на учебните заведения
Нови тимове, хорове и кръжоци събират децата след социалната изолация

Как децата понасят дългите интервали на онлайн образование и до каква степен обществената изолираност е раздрусала психологичното здраве на учениците?

Тези провали, нанесени от пандемията, би трябвало да открият и преодолеят 2195 експерти, от които 1394-ма психолози, които сега са на терен в учебните заведения. Само през последната година има 15% нарастване на психолозите и педагогическите експерти.

“Това е над 50% покритие, което явно не е задоволително. Това, че има устойчиво повишаване през последните години, демонстрира, че учебната мрежа схваща потребността от този вид експерти и има финансиране за тях. Всъщност казусът е, че няма задоволително експерти, които са подготвени да се включат в тази активност ”, разяснява министърът на образованието Николай Денков. Той взе участие в проведената от омбудсмана Диана Ковачева дискусия  за психологичното здраве в учебно заведение дружно шефове, учители, психолози.

11,2% от децата от 10 до 19 година са с психологично разстройство съгласно изнесените от УНИЦЕФ-България данни. А близо половината са били жертва на психическо или прочувствено принуждение предходната година.

Ранна оценка за отрицателните резултати върху учениците и въвеждане на онлайн поведенческа консултация изиска омбудсманката. Спецален модул в часа на класния би трябвало да обезпечи настояща психическа поддръжка на децата за превъзмогване на дефицитите, настоя още Ковачева.

Да се вземат ограничения за обезпечаване на достъп до учебен психолог и педагогичен консултант на децата от учебните заведения, където в този момент няма подобен, уточни още измежду ограниченията тя. Друга от концепциите е клиповете в обществените мрежи да се употребяват за предварителна защита.

Национална мобилна група за психическа поддръжка работи от години, включва 20 психолози, които координират активността в 6 центъра - Бургас, Варна, Велико Търново, Пловдив, Стара Загора и София. Всяка година се работи с към 2000 възпитаници по обстановки, в които те са изпадали. Но не и по предварителна защита.

МОН е разкрило безвъзмездни телефонни линии, в тях се включват над 40 учебни психолози. Те работят с деца и родители, които търсят помощ по отношение на пандемията.

Екскурзиите са метод децата да се освободят, по тази причина предишното лято по програмата “Отново дружно ” за седмица на отмора със съучениците си бяха към 30 000 деца. А тази година стартира стратегия “Заедно в изкуството и спорта ” с бюджет от 100 млн. лева Идеята е да се възстановят училищен тимове, танцови сформира, хорове, тъй че децата да са дружно с действия, които понижават напрежението.

Осигурено е и финансирането на просветителните посредници, които са значими сътрудници на част от децата, изясни акад. Денков.

Асен Александров, шеф на столичното 51-о СУ “Елисавета Багряна ” и ръководител на Сдружението на шефовете в междинното обучение: Ако глобяват за погрешно паркиране и фас, за какво не и за клип с детско принуждение

- Г-н Александров, за какви санкции настоявате при разпространяване на клипове с принуждение върху деца?

- В последните 2 години учениците употребяват виртуалното пространство, с цел да се закачат, да се наскърбяват, да се унижават. Кибертормозът на никое място не е разпознат като неправилна активност. Могат да те глобят за това, че не си паркирал вярно. Могат да те глобят, че си хвърлил фас на улицата. Съществува закон за противообществените прояви на малолетни и малолетни, който е от 1958 година Оттогава е изменян, само че в него няма формулировка, че това също е противообществена демонстрация. А не е ли противообществена демонстрация да качиш в обществените мрежи клип, на който се вижда по какъв начин 10 бият един.

- Остарялото законодателство ли е казусът?

- В огромна степен. В момента, в случай че някой качи клип с принуждение, той може да бъде разпознат единствено в случай че насилието, което демонстрира, планува ефикасна присъда. Обикновено обаче в тези клипове има сбивания сред възпитаници. Така няма законово съображение да се изисква следствие кой е качил клипа или да го смъкна, като се изключи порнографските. От 4-5 години има предложение от Центъра за безвреден интернет текстът по този начин да се промени, че полицията да има право да разпознава този, който качва клипове с принуждение.

След като това бъде оповестено за противообществена демонстрация, желаеме да си носят отговорността - от изпращане на писмо до учебното заведение до санкция от 100 - 200 до 5000 лева, съгласно това дали си качил клипа съзнателно, или несъзнателно си го споделил. Тези наказания не са самоцел, те маркират тежестта на провинението.

- За какво друго настоявате?

- Както има телефон 160, по този начин да има някакъв линк, на който ние, жителите, да може да докладваме, когато забележим видео с принуждение. Трябва също по този начин да се прави всичко допустимо тези клипове да бъдат сваляни, въпреки че това е доста мъчно. Веднъж качени в мрежата, те се споделят, могат да се смъкват на компютъра. Някои споделят, че по този начин схващат кои са нарушителите. Какво от това? Аз настоявам, че няма нито един осъден възпитаник или родител поради качени от тях клипове. Просто всички цъкаме с език и се възмущаваме. Това обаче с нищо не оказва помощ.

В тази връзка желая да си представим следната обстановка: дъщерята е изнасилена, тя не споделя на родителите си, тъй като се срами или опасява. След 2 дни се качва клипчето, на което се вижда лицето на причинителя и го залавят. Дали жертвата и нейното семейство се усещат задоволени? Не, те са опетнени за цялостен живот

Трябва да се мисли за жертвата. Случва се в такива случаи някои да изоставен дребното обитаемо място, в което живеят. На други им минават мисли за самоубийство.

Всички приказват за предварителна защита. Да, това е значимо. Училищният механизъм включва диалог с родителите и с детето, вършат проект по какъв начин да излязат от обстановката. Само че родителят няма да пристигна, в случай че не желае. След това виновността още веднъж се хвърля върху учебното заведение. А работата е обща - и на учителите, и на родителите.

Пак ще направя прилика с други нарушавания. Ако получиш призовка от полицията или от съда и не отговориш, ти постановат санкция. Ако не си платиш налозите, след това си плащаш с лихвите. Училищните управляващи би трябвало да имат някакъв подкрепящ механизъм при работата си. В Германия да вземем за пример, в случай че родителят бъде извикан от учебните управляващи и не се яви, го глобяват.

Не може да се борим против нещо, което не сме дефинирали като неприятно. Борим се против насилието във виртуалното пространство, без категорично да сме споделили, че то е противообществена демонстрация. Това е огромният проблем. Казвам го като админ, тъй като знам какво ни пречи.

- Какво се случва във вашето учебно заведение?

- Имал съм случай, при който момиче прави подправен профил във фейсбук на своя съученичка. Това е едно от най-лесните неща - вземаш фотографията и готово. Пострадалата тийнейджърка, несъмнено, стартира да плаче, да претърпява. Викнах родителя. Той е юрист и сподели, че не може детето му да бъде осъдено, тъй като направеното от него на никое място не е неразрешено и в действителност ставало дума просто за игра. Миналата година отново в моето учебно заведение в затворена група на класа един възпитаник назова класната си с думи, които дават отговор на 30+, не на 18+ - необикновено обидни и цинични. Извиках родителя, само че той ми изясни, че това е затворена viber група на класа, т.е. диалогът бил частен. Излезе като че ли те са си говорили в градинката, а аз съм ги подслушал.

В правилника на учебното заведение сме записали кое не е признато, само че родителите нямат обвързване да го подпишат и да го съблюдават.

- Става дума за нещо като етичен кодекс.

- Точно по този начин е, записаното в правилника са единствено положителни пожелания, в случай че няма промени в нормативната уредба.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР